Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

Mézet vagy cukrot fogyasszunk?

2016. augusztus 22. - hedera77

mezet_vagy_cukrot.jpgEz egy igen gyakran megfogalmazott kérdés, de egyértelmű választ igen nehéz adni rá. Az interneten böngészve számtalan cikket találunk arról, hogy a cukor vagy a méz az egészségesebb. Érvek és ellenérvek mindkettő mellett vannak, de lényegi eltérést nem tudunk egyértelműen találni. A méz összetételét tekintve 20 százalék vízből és közel 80 százalék fruktóz (gyümölcscukor) és glükóz (szőlőcukor) keverékéből áll.

A fennmaradó részt pedig vitaminok, ásványi anyagok és egyéb fontos vegyületek alkotják. A kristálycukor előállítása során tiszta szacharózt nyerünk, megszabadulva minden fontos ásványi anyagtól, vitamintól és antioxidánstól, ami még megtalálható a nyers cukorszirupban. Ezért ebből a szempontból a méz természetesen sokkal hasznosabbnak és egészségesebbnek tűnik, hiszen számtalan fontos anyagot is beviszünk a szervezetünkbe ezáltal.

Azonban ez csak akkor van így, ha nyersen fogyasztjuk a mézet. Süteményekbe sütve már a legtöbb anyag lebomlik, így a méz csupán egyszerű édesítőként használható. A fogak tönkretétele szempontjából a méz sokkal inkább káros, mint a cukor. Állagából adódóan hosszabb ideig képes megtapadni a fogzománcon, illetve a fogak között, így tovább biztosít táptalajt a fogszuvasodást okozó baktériumok számára.

A glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb, mint a cukoré, ez tehát egyértelműen a méz javára billenti a mérleg nyelvét. Ez azt jelenti, hogy lassabban alakul át glükózzá, és lassabban szívódik fel. Ezáltal kevésbé emeli meg a vércukorszintet, így a cukorbeteg számára is fogyasztható.

süti beállítások módosítása