Mitől finom annyira a méz és mitől annyira értékes? Kellemes édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja, míg egyedi zamatát a különféle virágok nektárjaiból kapja. „Szellemi értékét” annak a fáradhatatlan munkának köszönheti, amit a méhek végeznek nap mint nap, hogy „megalkothassák” ezt a páratlan finomságot. Eredete szerint kétféle mézet különböztetünk meg, a virágmézet, ami nektárból származik és a méz-harmatmézet, vagyis a növényi részek nedvéből nyert mézet. Bizonyítékot találtak rá, hogy az ember már az ókorban is gyűjtötte és fogyasztotta a lépes-mézet, de a Biblia és a Korán is említést tesz a méhekről, a mézről és ennek jótékony hatásáról. Hazánkban is több évszázados hagyománya van a méhészkedésnek, a termelői magyar méz pedig elismert és keresett termék napjainkban is. A mézet használja a természetgyógyászat, remek alapanyaga lehet különböző természetes készítményeknek, de kiváló sütemények készíthetőek a felhasználásával. A vállalkozó kedvűek mézsört és mézbort is készítenek belőle.