Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

A császárfa, mint fontos mézelő növény

2016. július 25. - hedera77

csaszarfa.jpgAz utóbbi években egyre népszerűbbek lettek nálunk is a császárfa különböző fajtái. Ültetik parkokba, díszkertekbe és utak mellé is, mert rendkívül gyorsan nőnek és látványos leveleivel, valamint virágaival pompás dísze lehet a köztereknek. Azonban van egy kiváló tulajdonsága, amelyről keveset hallunk. A virágát imádják a méhek. Amint szirmot bontanak tavasszal a császárfák, méhek ezrei lepik meg a csodálatosan szép, fürtökben lógó virágzatot.

Ennek a méhészek is nagyon örülnek, ugyanis a császárfa méze vetekszik az akácmézzel. Mind állagában és kinézetében, mind pedig minőségében nagyon hasonlít a két méztípus egymásra. A császárfák igen nagy gazdasági jelentőséggel bírnak, mivel az ültetés után 8-10 évvel már ki is lehet vágni azokat. Így tűzifának is gyakran használják, de a bútoripar számára is fontos alapanyag.

Ezért hatalmas ültetvényeket hoztak létre ilyen fákból, amely méhek számára ideális mézlegelőként szolgál. Egy 1 hektáros császárfa ültetvényről akár 800 kilogramm mézet is képesek előállítani a méhek, ami igen jó termésnek számít. A császárfa méze ízvilágában eltér kicsit az akácméztől. Inkább a mandulára emlékeztető aromákkal rendelkezik. A selymes, áttetsző méz rendkívül hatékony egyes betegségek legyőzésében is.

Gyakran használják hörghurut és egyéb légzőszervi megbetegedés esetén, de az emésztőszervi problémákon is segíthet. A császárfa tehát amellett, hogy fontos ipari nyersanyag, mézelő növényként is megállja a helyét. Nem csoda tehát, hogy országszerte egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a különleges fával.

süti beállítások módosítása