Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

A méhek helye az ökoszisztémában

2016. április 17. - hedera77

mehek.jpgManapság egyre gyakrabban találkozhatunk a közösségi oldalakon egy bizonyos gondolattal, miszerint, ha elpusztulna az összes méh a Földön, akkor az emberiség is kihalna néhány éven belül. Sokaknak túlzó lehet ez az állítás, hiszen nem érezzük úgy, hogy ennyire függnénk a méhektől. Legfeljebb nélkülözni kellene a mézet, vagy mesterséges úton kellene előállítani.

Aki allergiás a méhcsípésekre az talán örülne is neki. Az igazság az, hogy ez a kijelentés azonban mégsem légből kapott, hanem nagyon komoly tudományos kutató munka alapozza meg az állítás hitelességét. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a méheknek van egy nagyon fontos feladatuk, a méztermelésen kívül. Ez pedig a növények beporzása. Persze ezt nem csak a méhek végzik, hanem számtalan más rovarfaj, többek között egyes lepke fajok is.

Sőt gyakran a madaraknak is van efféle szerepük. Sok növény esetében pedig a szél végzi a beporzást, de akár mesterségesen is megoldható. Azonban mégis a méhek végzik a feladat oroszlán részét. Így tehát igen jelentős szerepük van az ökoszisztémában. Nem nehéz tehát kitalálni, hogy a méhek eltűnése maga után vonná jó néhány olyan fontos növény kipusztulását is, amelyek nélkül az emberiség nem húzná sokáig.

A méhekre tehát vigyáznunk kell! De hogyan tehetjük ezt meg? Sok módja van a méhek megóvásnak. Már azzal is sokat tehetünk, ha nem használunk olyan vegyszereket a kertünkben, amelyek a méhek pusztulását okozzák. Sőt felhívhatjuk erre ismerőseink, barátaink figyelmét is. Az utóbbi években ugyanis egyre többet lehet hallani a hírekben a hatalmas méhpusztulásokról, amiket a permetszerek okoznak.

süti beállítások módosítása