Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

A méhek és méz jelentősége

2016. február 01. - hedera77

a_mehek_es_a_mez.jpgKicsit sem túlzó kijelentés, hogy méhek nélkül mi sem maradhatnánk sokáig a Föld bolygón. Ugyanis a táplálékul szolgáló növényeink nagy részének a beporzását ezek a kis szorgos rovarok végzik. Beporzás nélkül nem lenne termés, így éhínség, háborúk, majd pedig az emberi faj kipusztulása követné a méhek eltűnését. Mégsem teszünk meg mindent azért, hogy megkíméljük ezeknek a kis rovaroknak az életterét.

Különböző vegyszerekkel, és úgynevezett növényvédő szerekkel mérgezzük a környezetüket a kipusztulás szélére sodorva a méheket, és ezáltal saját fajunkat is. A méheknek természetesen más hasznuk is van, de a növények beporzása a legjelentősebb számunkra. Igen sok terméket szolgáltatnak a számunkra, melyek nem csak finomak, de rendkívül egészségesek is. A méhek által előállított termékek közül a méz a legismertebb.kutyulva.gif

Ez az édes, ragacsos termék legnagyobb része cukor, kis része víz és a méhek által hozzáadott enzimek és egyéb anyagok. A méhek virágról virágra szállva összegyűjtik a növények által termelt nektárt. Ehhez hozzákeverik garatváladékukat, amely enzimeket és más hasznos anyagot tartalmaznak. Így készül a méz. Ennek a terméknek már sok pozitív hatását bizonyították, és még a mai napig is új, az egészségre jótékony tulajdonságát fedezik fel nap, mint nap.

A méz kiváló természetes édesítőszer, amit akár a cukorbetegek is fogyaszthatnak. Ugyanakkor a fogyókúrázóknak sem kell lemondjanak az édességekről, hiszen a mézzel készült nyalánkságokkal bátran „bűnözhetnek”. Már csak ez a két ok elég kellene legyen arra, hogy megvédjük a méheket, de emellett még számtalan egészséges terméket köszönhetünk apró barátainknak. De erről majd később!

süti beállítások módosítása