A méz kapcsán fontos tényezőnek bizonyul az a megfigyelés, mely szerint kiváló vitaminforrás-őrző is, hiszen míg a spenót csupán 24 óra erejéig képes megőrizni értékes vitamintartalmát, addig a méz sokkal huzamosabb ideig képes ugyanerre. További értékes tulajdonsága a méznek, hogy az előemésztett cukornak betudhatóan, nem terheli meg az emésztőrendszert.
Sokan azért nem fogyasztanak mézet a mindennapok során, mivel úgy tudják, hogy ez rengeteg cukrot tartalmaz és ezért a szervezet jelentősen megterhelődik. Erről a könyv 70. oldalán a szerző (D.G. Jarvis ) a következőképpen számol be: „A méznek más cukorral szemben nagy előnye éppen magas szőlőcukortartalmában rejlik, mert ez nem emeli a vér cukortartalmát azon szint fölé, amit a szervezet könnyen el ne viselne”.
A szervezet karbantartásában, sok betegség megelőzésében és még egy sor panasz legyőzésében segédkezet nyújthat a méz számunkra. Olyan betegségekből való kilábalásban lehet segítségünkre a népi gyógyászat szerint, mint (meglepő módon) az ágybavizelésben. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a méz nedvszívó hatással is fel van ruházva számos egyéb értékes sajátossága mellett.
Abban az esetben (hangzik a népi bölcsesség), ha lefekvés előtt egy kávéskanálnyi mézet lenyel az említett probléma elszenvedője, akkor a méz képes visszatartani a test nedvességtartalmát (képes magába szívni azt). Az álmatlanságban is az emberek segítségére siethet e csodás természet ajándéka, továbbá a fojtogató köhögés, a görcsök esetében, nem szólván az égési sérülések kezeléséről egyaránt használható. Ez utóbbi esetben előmozdítja a bőr regenerálódási folyamatát, mindez pedig kiegészül hólyagosodás-gátló képességével.