Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

Az akácméz jótékony hatásairól

2017. augusztus 25. - hedera77

mez.jpgSokféle betegség kezelésére, de a megelőzésre is nagy figyelmet kell fordítanunk. Szerencsére, egyre többen vannak, akik a természetes készítményeket használják szívesebben erre a célra. Például nagyon kedvelt az akácméz, amelynek kiváló hatásai vannak a felső légúti megbetegedések, az immunrendszer erősítésére, emésztési zavarokra, de méregtelenítő, májregeneráló és csonterősítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Az akácméz színe kristálytiszta, egészen enyhén sárga, illata megegyezik az akácvirágéval. És eljutottunk az akáchoz! Tudni kell, hogy az akácot Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban, tulajdonképpen a homok megkötése céljából.

Egyes vidékeken, mint például az akácerdeiről híres partiumi Érmelléken is, második hazájára talált ez a faj, és viszonylag rövid idő alatt számos változatot hozott létre. A Magyarországon előállított mézek közül az akácméz a legismertebb és legkeresettebb világszerte. Magyarországon volt eddig egész Európában a legkiterjedtebb akácfaállomány. Míg őshazájában, Észak-Amerikában csak ritkás ligetekben fordul elő, addig hazánkban összefüggő erdőségeket alkot.

Országunkban a legnagyobb akácosok a Nyírségben, a Bakonyban és Mezőföldön találhatóak meg. A méhészek akácvirágzáskor elhelyezik itt a kaptárjaikat a finom és értékes akácméz előállítása érdekében. Az akácmézet az enyhe íze miatt nagyon szívesen használják süteményekbe, viszony nyersen, csemegeként is fogyasztható, a különlegességet kedvelő gazdák mézes pálinkát, mézes bort, sőt, egyenesen mézbort is készítenek belőle.

süti beállítások módosítása