Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

Propolisz, a szervezet védőbástyája

2016. november 14. - hedera77

propolisz.jpgA méhészeti termékek közül egyértelműen a méz a legismertebb és a legjelentősebb is. Azonban már egyre gyakrabban keresik a méhpempőt is, aminek számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre. Kevesen tudják azonban, hogy van egy másik anyag is a kaptárokban, amely hasonlóan a méhpempőhöz, sok jó tulajdonsággal bír. Ez pedig a propolisz.

A propolisz egy gyanta alapú anyag, amelyet a méhek nem táplálékként használnak, hanem a kaptár védelmét erősítik ezzel. Propolisszal tömik be az apróbb réseket, valamint a fertőtlenítésben is nagy szerepe van. Az alapanyagot a fák fiatal hajtásairól, rügyekről és levélnyelek töveiről gyűjtik. A különböző gyantákat átalakítják és így készül a propolisz, vagy méhszurok.

Ezzel az anyaggal minden bekennek a kaptáron belül, mert antibakteriális hatása van. Így megakadályozzák a fertőző kórokozók és a gombák megjelenését, az amúgy magas páratartalmú és hőmérsékletű kaptárban. A propolisz az emberi szervezet számára is nagyon hasznos, hiszen antibakteriális hatását itt is ki tudja fejteni. Így a rendszeres propolisz kúra fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében. De a sejtlégzést is fokozza, ezáltal pedig gyorsítja az anyagcserét és a szervezet megújulási képességét.

A daganatok megjelenését is megakadályozza a propolisz, azáltal, hogy serkenti a falósejteket, amelyeknek feladatuk a rendellenesen szaporodó sejtek elpusztítása. Hatása tehát vetekszik a méhpempőével, ezért érdemes ezt is kipróbálni, ha szeretnénk természetes szerekkel védekezni a különböző megbetegedések ellen.

süti beállítások módosítása