Édesen - mézesen

Édesen - mézesen

A méz használata mindennapjainkban

2015. február 09. - hedera77

mez2.jpgAz embert egész élete folyamán olyan hasznos tényezők veszik körül, melyekről és melyeknek a valódi alkalmazásiról nem is tudunk. Ilyen például a méz, melyet persze mindenki ismer és tudja, hogy megbetegedéskor nagyon hasznos lehet teánkba édesítőként tenni, de annak sokoldalú hasznos mivoltáról valójában nem is tudunk. Induljunk el az alapoktól, onnan, hogy hányféle méz szerezhető be és azoknak külön milyen hatásaik lehetnek az emberi szervezetre.

Az akácméz az egyik leggyakoribb mézfajta, melynek jellegzetesen világos színét emelhetjük ki, hogyha fel kellene ismerni, rendkívül jó fertőtlenítő hatású, az érzékszervekre különösen pozitív hatással van, köhögést csillapít, valamint emésztési zavarokra különösen jó lehet, mert a gyomorsav csökkentését váltja ki.

Egy másik rendkívül ismert mézféle a hársméz, amit hörghurutra szoktak ajánlani, emellett még magas láz kezelésére is nagyon alkalmas, valamint görcsoldó hatású csodaszer is egyben.

A selyemvirágméz édeskésen fűszeres illatú mézfajta, melyet leginkább ételek ízesítésére alkalmaznak, de emellett még nagyon pozitív hatású lehet a torokbántalmak kezelésére is.

Édességek elkészítéséhez az egyik legkiválóbb a napraforgóméz, mivel olajos állaga kiválóan kiegészítheti a sütemények hozzávalóit.

Azok számára, akik érzékenyebbek a mézfélékre, kiváló választás lehet a repceméz, melyre a lágy és kellemes ízvilág a legjellemzőbb, és a gyomorsavtúltengésben szenvedők számára is egy állandóan fogyasztható finomságnak számít. 

A gesztenyeméz az, amit még ki kell emelni a sorból, mert nem is gondolnánk, mennyire sokoldalú és hasznos része lehet háztartásunknak, hogyha ezzel a mézfajtával rendelkezünk, tudniillik rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a trombózisok kialakulását és még a potencia növelésében is szerepet játszhat.

Emellett még számos mézfajtát ismerhetünk, mindegyiknek saját hatóanyagaival egészségesebb életet élhetünk.

A szépészeti arcpakolásokhoz is ajánlott kevés mézet adagolni, melytől fantasztikusan selymes és tiszta lesz arcbőrünk. A hajápolásban is nagyon fontos lehet, hogyha néha egy házilag előállított hajpakolásba mézet teszünk, mi magunk is kitalálhatunk hasznos összetevőkből álló pakolásokat és rá fogunk csodálkozni a végeredményre, melyet elég, hogyha a konyhában található elemekből hoztunk létre.

Bátran használjunk minden házi praktikához mézet, mert garantáltan pozitív hatással lesz majd szervezetünkre, bármilyen mennyiségben. Minden, ami a természet csodálatos ökoszisztémája révén jön létre, az emberi szervezetre is jó hatással van, csupán folyamatosan fejlődő világunkban elfelejtettünk a természet csodáihoz fordulni és azokat alkalmazni bizonyos problémák kezelésére.

süti beállítások módosítása